Vocabulaire

  • addition f adisjɔ̃rachunek w restauracji
  • ail m ajczosnek
  • apéritif m apeʀitifaperitif
  • apporter apɔʀteprzynieść
  • carafe f kaʀafkarafka
  • carte f kaʀtjadłospis
  • cas m przypadek
  • certainement sεʀtεnmɑ̃na pewno, oczywiście
  • côtelette f kotlεtkotlet
  • couteau m kutonóż
  • couvert m kuvεʀsztuciec
  • cuillère f kɥijεʀłyżka
  • dessert m desεʀdeser
  • épeler ep(ə)leliterować
  • excell|ent/-ente εkselɑ̃znakomity, świetny
  • fenêtre f f(ə)nεtʀokno
  • fines herbes f pl finzεʀbzioła
  • filet m filεfilet
  • fourchette f fuʀʃεtwidelec
  • gâteau m gɑtociasto, placek
  • gaz|eux/-euse gɑzøgazowany
  • glace f glaslody
  • grill|é/-ée gʀijegrillowany
  • hors-d'œuvre m ˈɔʀdœvʀprzystawka
  • juste ʒystdokładnie, właśnie
  • not|é/-ée nɔtezanotowany, zapisany
  • oignon m ɔɲɔ̃cebula
  • pan|é/-ée panepanierowany
  • personne f pεʀsɔnosoba
  • plat/plate pla/platniegazowany
  • plat m pladanie, potrawa
  • possible pɔsiblmożliwy
  • potage m pɔtaʒzupa gęsta, kremowa
  • pourboire m puʀbwaʀnapiwek
  • près de qqch pʀεblisko czegoś
  • problème m pʀɔblεmproblem
  • recommander ʀ(ə)kɔmɑ̃depolecić
  • regretter ʀ(ə)gʀeteżałować
  • réservation f ʀezεʀvasjɔ̃rezerwacja
  • réserv|é/-ée ʀezεʀvezarezerwowany
  • réserver ʀezεʀvezarezerwować
  • satisf|ait/-aite satisfεzadowolony
  • sauce f sossos
  • saumon m somɔ̃łosoś
  • saut|é/-ée soteopiekany, podsmażony
  • serveur m/serveuse f sεʀvœʀ/sεʀvøzkelner/kelnerka
  • service m sεʀvisobsługa, serwis
  • si sijeśli
  • soupe f supzupa
  • table f tablstół
  • terrasse f teʀasogródek w restauracji, taras
  • thon m tɔ̃tuńczyk
  • tout de suite tu də sɥitnatychmiast, od razu, zaraz
  • voici vwasitu, tutaj

Zupa to po francusku la soupe. Stosuje się też określenie le potage, które oznacza gęste zupy warzywne. Natomiast zupa krem to le velouté.