Vocabulaire
- addition
f adisjɔ̃rachunekw restauracji - ail
m ajczosnek - apéritif
m apeʀitifaperitif - apporter apɔʀteprzynieść
- carafe
f kaʀafkarafka - carte
f kaʀtjadłospis - cas
m kɑprzypadek - certainement sεʀtεnmɑ̃na pewno, oczywiście
- côtelette
f kotlεtkotlet - couteau
m kutonóż - couvert
m kuvεʀsztuciec - cuillère
f kɥijεʀłyżka - dessert
m desεʀdeser - épeler ep(ə)leliterować
- excell|ent/-ente εkselɑ̃znakomity, świetny
- fenêtre
f f(ə)nεtʀokno - fines herbes
f pl finzεʀbzioła - filet
m filεfilet - fourchette
f fuʀʃεtwidelec - gâteau
m gɑtociasto, placek - gaz|eux/-euse gɑzøgazowany
- glace
f glaslody - grill|é/-ée gʀijegrillowany
- hors-d'œuvre
m ˈɔʀdœvʀprzystawka - juste ʒystdokładnie, właśnie
- not|é/-ée nɔtezanotowany, zapisany
- oignon
m ɔɲɔ̃cebula - pan|é/-ée panepanierowany
- personne
f pεʀsɔnosoba - plat/plate pla/platniegazowany
- plat
m pladanie, potrawa - possible pɔsiblmożliwy
- potage
m pɔtaʒzupagęsta, kremowa - pourboire
m puʀbwaʀnapiwek - près
de qqch pʀεbliskoczegoś - problème
m pʀɔblεmproblem - recommander ʀ(ə)kɔmɑ̃depolecić
- regretter ʀ(ə)gʀeteżałować
- réservation
f ʀezεʀvasjɔ̃rezerwacja - réserv|é/-ée ʀezεʀvezarezerwowany
- réserver ʀezεʀvezarezerwować
- satisf|ait/-aite satisfεzadowolony
- sauce
f sossos - saumon
m somɔ̃łosoś - saut|é/-ée soteopiekany, podsmażony
- serveur
m /serveusef sεʀvœʀ/sεʀvøzkelner/kelnerka - service
m sεʀvisobsługa, serwis - si sijeśli
- soupe
f supzupa - table
f tablstół - terrasse
f teʀasogródekw restauracji , taras - thon
m tɔ̃tuńczyk - tout de suite tu də sɥitnatychmiast, od razu, zaraz
- voici vwasitu, tutaj