Dania główne

Dania główne

Plats principaux

Dania mięsne

Viande
mięso
viande
vjɑ̃d
czerwone/białe mięso
viande rouge/blanche
vjɑ̃d ʀuʒ/blɑ̃ʃ
wieprzowina
porc
pɔʀ
wołowina
bœuf
bœf
cielęcina
veau
vo
baranina
mouton
mutɔ̃
jagnięcina
agneau
aɲo
królik
lapin
lapε̃
pieczeń
rôti
ʀoti
sznycel po wiedeńsku
escalope panée
εskalɔp pane
kotlet (bez panierki)
escalope sautée
εskalɔp sote
befsztyk
bifteck
biftεk
dobrze wypieczony
bien cuit
bjε̃ kɥi
średnio wypieczony
à point
a pwε̃
krwisty
saignant, bleu
sεɲɑ̃ˌ blø
pieczeń wołowa
rôti de bœuf
ʀoti də bœf
żeberko
côtelette
kotlεt
stek z kością
côte à l'os
kot a lɔs
mięso wędzone
viande fumée
vjɑ̃d fyme
drób
volaille
vɔlɑj
kurczak pieczony
poulet rôti
pulε ʀoti
indyk
dindon
dε̃dɔ̃
gęś
oie
wa
kaczka
canard
kanaʀ
dziczyzna
gibier
ʒibje
sarnina
chevreuil
ʃəvʀœj
mięso z bażanta
faisan
fəzɑ̃
dzik
sanglier
sɑ̃glije
mięso z dzika
sanglier
sɑ̃glije
zimny półmisek
assiette froide
asjεt fʀwad
udziec
cuissot, gigot
kɥisoˌ ʒigo
szynka
jambon
ʒɑ̃bɔ̃
kiełbasa
saucisson
sosisɔ̃
sucha kiełbasa
saucisson sec
sosisɔ̃ sεk
kiełbasa bolońska, mortadela
saucisson de Bologne
sosisɔ̃ də bɔlɔɲ
parówka, serdelek
saucisse
sosis
grillowana kiełbasa
saucisse grillée
sosis gʀije
kiełbasa gotowana
saucisse cuite
sosis kɥit
currywurst
saucisse au curry
sosis o kyʀi
biała kiełbasa
saucisse blanche
sosis blɑ̃ʃ
parówka
saucisse (de Francfort)
sosis (də fʀɑ̃kfɔʀ)
galareta
fromage de tête, aspic
fʀɔmaʒ də tεtˌ aspik
kaszanka
boudin
budε̃
kotlety mielone
steak haché
stεk ˈaʃe
wątróbka
foie
fwa
gulasz
goulasch, goulache
gulaʃˌ gulaʃ
polędwica
filet de bœuf
filε də bœf
potrawa jednogarnkowa
eintopf, pot-au-feu
aintɔpftˌ pɔtofø
owoce morza
fruits de mer
fʀɥi də mεʀ
krewetki
crevettes
kʀəvεt
garnele
crevettes grises
kʀəvεt gʀiz
langusta
langouste
lɑ̃gust
homar
homard
ˈɔmaʀ
ośmiornica
poulpe
pulp
ostrygi
huîtres
ɥitʀ
kalmary
calmars
kalmaʀ
ryba
poisson
pwasɔ̃
pstrąg
truite
tʀɥit
szczupak
brochet
bʀɔʃε
węgorz
anguille
ɑ̃gij
tuńczyk
thon
tɔ̃
łosoś
saumon
somɔ̃
dorsz
morue, cabillaud
mɔʀyˌ kabijo
makrela
maquereau
makʀo
sola
sole
sɔl
flądra
limande
limɑ̃d
sardynki (w oleju)
sardines (à l'huile)
saʀdin (a lɥil)
śledź
hareng
ˈaʀɑ̃
ślimak
escargot
εskaʀgo

Dania wegetariańskie

Plats sans viande
makarony
pâtes
pɑt
spaghetti
spaghetti
spageti
sałatka makaronowa
salade de pâtes
salad də pɑt
risotto
risotto
ʀizɔto
duszone warzywa
légumes vapeur
legym vapœʀ
warzywne danie jednogarnkowe
potée de légumes
pɔte də legym
omlet
omelette
ɔmlεt
jajecznica
œufs brouillés
œf bʀuje
gotowana kolba kukurydzy
épi de maïs
epi də mais
szpinak
épinards
epinaʀ
grzanka, tost
pain grillé
pε̃ gʀije
jajko sadzone
œuf sur le plat
œf syʀ lə pla

Dodatki

Accompagnements
ziemniaki
pommes de terre
pɔm də tεʀ
gotowane ziemniaki
pommes de terre bouillies
pɔm də tεʀ buji
pieczone ziemniaki
pommes de terre au four
pɔm də tεʀ o fuʀ
frytki
(pommes) frites
(pɔm) fʀit
kuleczki ziemniaczane
croquettes de pommes de terre
kʀɔkεt də pɔm də tεʀ
ryż
riz
ʀi
ryż naturalny
riz naturel
ʀi natyʀεl
sałatka ziemniaczana
salade de pommes de terre
salad də pɔm də tεʀ
purée ziemniaczane
purée de pommes de terre
pyʀe də pɔm də tεʀ
makarony
pâtes
pɑt
kluski
nouilles
nuj
chleb
pain
pε̃
bułka
petit pain
p(ə)ti pε̃
knedel, pyza
boulette de pâte
bulεt də pɑt
kapusta kiszona
choucroute
ʃukʀut
surówka z białej kapusty
salade de choux
salad də ʃu
sałata głowiasta
laitue
lety
garnirunek, przybranie
garniture
gaʀnityʀ
keczup
ketchup
kεtʃœp
musztarda
moutarde
mutaʀd
majonez
mayonnaise
majɔnεz
sos tatarski
sauce tartare
sos taʀtaʀ
sos sojowy
sauce soja
sos sɔʒa
dressing, sos do sałatek
vinaigrette
vinεgʀεt
przyprawa
assaisonnement, condiment
asεzɔnmɑ̃ˌ kɔ̃dimɑ̃
przyprawy (korzenne)
épices
epis
kompot
compote
kɔ̃pɔt
pikle
pickles
pikœls

Sposób przygotowania

Mode de préparation
à point
średnio wysmażony
aromatisé
aromatyzowany
assaisonné
doprawiony
au gratin, gratiné
zapieczony
avec une panure à la bière
w cieście piwnym
battu, fouetté
ubity
beurré
z masłem
bien cuit
dobrze wysmażony/wypieczony
confit
kiszony
coupé en cubes
pokrojony w kostkę
croustillant
chrupiący
cuit
gotowany
cuit à la vapeur
gotowany na parze
désossé
bez kości
en daube, à l'étouffée
duszony (w sosie własnym)
en saumure
w słonej zalewie
en tranches
krojony
enrobé
maczany
épicé
przyprawiony
farci
nadziewany
flambé
flambirowany
fondu
roztopiony
frit
smażony
fumé
wędzony
glacé
lukrowany
grillé
grillowany
mariné
marynowany
pané
panierowany
piquant
pikantny
râpé
starty
rôti
pieczony
saignant
krwisty
salé
słony
saupoudré
posypany
sauté
przyrumieniony
sauté et cuit à l'étuvée
duszony
sucré
słodzony
vidé
wypatroszony