
Typowe potrawy francuskie
Plats typiques de la cuisine française
(à la) dijonnaise
z sosem na bazie musztardy z Dijon
andouillettes f pl
kiełbaski z flaczków
babas au rhum m pl
babeczki drożdżowe z rumem
blanquette de veau f
potrawka z cielęciny
bœuf bourguignon m
mięso wołowe duszone w czerwonym winie
bombe glacée f
deser lodowy z owocami, orzechami i bitą śmietaną
bouillabaisse f
marsylska zupa rybna
brioche f
drożdżówka, brioszka
brochette f
szaszłyk
cassoulet m
potrawka z mięsa i białej fasoli
choucroute garnie f
alzacka potrawa z gotowanej kwaszonej kapusty, wędlin i ziemniaków
civet de lièvre m
potrawka z zająca na winie
confit de canard/d'oie m
mięso z kaczki/gęsi marynowane w sosie własnym
consommé m
rosół, bulion
contre-filet m
polędwica wołowa
coulis m
mus owocowy
crème brûlée f
krem jajeczno-waniliowy z karmelizowanym cukrem
croque-madame m
tost z szynką, serem i jajkiem sadzonym
croque-monsieur m
tost z szynką i serem
croustade f
nadziewane ciasto francuskie
crudités f pl
surowe warzywa
cuisses de grenouilles f pl
żabie udka
estouffade f
mięso duszone na winie, z marchewką i ziołami
fondue bourguignonne f
fondue burgundzkie (mięsne)
friand m
pierożek z ciasta francuskiego nadziewany mielonym mięsem lub kremem migdałowym
fricandeau m
szpikowana pieczeń cielęca duszona w białym winie z ziołami
fricassée f
białe mięso duszone na cebuli z przyprawami i sosem śmietanowo-grzybowym
galette f
naleśnik na słono
gigot d'agneau m
udziec jagnięcy
grenadin m
kotlet cielęcy nadziewany słoniną
kouglof m
alzacka babka drożdżowa
mousse au chocolat f
mus czekoladowy
oie braisée aux pommes f
pieczona gęś z jabłkami
pan-bagnat m
sandwicz z tuńczykiem i warzywami
plateau de fromage m
deska serów
pommes duchesses f pl
ciasteczka z purée ziemniaczanego
pommes sarladaises f pl
ziemniaki smażone na gęsim tłuszczu z czosnkiem i pietruszką
pot-au-feu m
sztuka mięsa w rosole
potée f
rosół z mięsa wołowego/wieprzowego z warzywami
profiteroles m pl
kulki z ciasta ptysiowego w polewie czekoladowej, wypełnione kremem lub lodami
puits d'amour m pl
ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem
quenelle f
pulpecik mięsny/rybny
quiche f
placek na ciepło z nadzieniem warzywnym polany masą jajeczną
raclette f
potrawa z podgrzanego, roztopionego sera z ziemniakami
ragoût m
ragout, potrawka
ratatouille f
potrawa z duszonych bakłażanów, cukinii i pomidorów
rillettes f pl
pasta z mięsa wieprzowego/gęsiego/kaczego
roulade f
rolada mięsna/rybna
sauce béarnaise f
sos z masła, jajek i szalotki podawany na ciepło
sauce hollandaise f
sos z żółtek, masła i soku cytrynowego
savarin m
babka aromatyzowana z bitą śmietaną
tapenade f
pasta z czarnych oliwek, kaparów, anchois i czosnku
tarte Tatin f
odwrócona tarta z jabłkami
tartiflette f
danie z ziemniaków zapiekanych w serze
tartine f
tartinka, chleb (z masłem, nutellą itp.)
tripes à la mode de Caen f pl
flaki z Caen (z dodatkiem cydru i kalwadosu)
velouté m
zupa krem
vol-au-vent m
danie z ciasta francuskiego z nadzieniem mięsnym/rybnym
Typowe francuskie napoje
Boissons typiques de la France
Beaujolais (nouveau)
młode wino z rejonu Beaujolais
cassis
likier z czarnej porzeczki
cidre
cydr, jabłecznik
kir
białe wino z likierem z czarnej porzeczki
kir royal
szampan z likierem z czarnej porzeczki
Monaco
grenadyna z piwem i lemoniadą
panaché
piwo z lemoniadą
vin de pays
wino regionalne/krajowe