Dania główne

Dania główne

Hauptgerichte

Dania mięsne

Fleischgerichte
mięso
Fleisch
flaiʃ
czerwone/białe mięso
rotes/weißes Fleisch
ˈroːtəs/ˈvaisəs flaiʃ
wieprzowina
s Schweinefleisch
ˈʃvainəflaiʃ
wołowina
s Rindfleisch
ˈrɪntflaiʃ
cielęcina
s Kalbfleisch
ˈkalpflaiʃ
baranina
s Hammelfleisch, r Hammel
ˈhamlflaiʃˌ ˈhaml
jagnięcina
s Lammfleisch
ˈlamflaiʃ
królik
s Kaninchen
kaˈniːnçən
pieczeń
r Braten
ˈbraːtn
sznycel po wiedeńsku
s Wiener Schnitzel
ˈviːnɐ ˈʃnɪtsl
kotlet (bez panierki)
s Naturschnitzel
naˈtuːɐʃnɪtsl
befsztyk
s Beefsteak
ˈbiːfstεik
dobrze wypieczony
gut durch
guːt dʊrç
średnio wypieczony
medium
ˈmiːdɪəm
krwisty
blutig
ˈbluːtɪç
pieczeń wołowa
r Rinderbraten
ˈrɪndɐbraːtn
żeberko
s Rippchen
ˈrɪpçən
stek z kością
s T-Bone-Steak
ˈtiːbɔunstεik
mięso wędzone
s Rauchfleisch
ˈrauxflaiʃ
drób
s Geflügel, s Geflügelfleisch
gəˈflyːglˌ gəˈflyːglflaiʃ
kurczak pieczony
s Brathähnchen
ˈbraːthεːnçən
indyk
r Truthahn
ˈtruːthaːn
gęś
e Gans
gans
kaczka
e Ente
ˈεntə
dziczyzna
s Wildbret
ˈvɪltbrεt
sarnina
r Rehbraten
ˈreːbraːtn
mięso z bażanta
r Fasan
faˈzaːn
dzik
s Wildschwein
ˈvɪltʃvain
zimny półmisek
kalter Aufschnitt
ˈkaltɐ ˈaufʃnit
udziec
e Keule
ˈkɔylə
szynka
r Schinken
ˈʃɪŋkn
kiełbasa
e Wurst
vʊrst
sucha kiełbasa
e Dauerwurst, e Salami
ˈdauɐvʊrstˌ zaˈlaːmi
kiełbasa bolońska, mortadela
e Fleischwurst
ˈflaiʃvʊrst
parówka, serdelek
e Bratwurst, s Würstchen
ˈbraːtvʊrstˌ ˈvʏrstçən
grillowana kiełbasa
e Rostbratwurst
ˈrɔstbraːtvʊrst
kiełbasa gotowana
e Bockwurst
ˈbɔkvʊrst
currywurst
e Currywurst
ˈkarivʊrst
biała kiełbasa
e Weißwurst
ˈvaisvʊrst
parówka
s Würstchen
ˈvʏrstçən
galareta
e Sülze
ˈzʏltsə
kaszanka
e Blutwurst
ˈbluːtvʊrst
kotlety mielone
e Frikadellen
frɪkaˈdələn
wątróbka
e Leber
ˈleːbɐ
gulasz
s Gulasch
ˈgʊlaʃ
polędwica
r Lendenbraten
ˈlεndnbraːtn
potrawa jednogarnkowa
r Eintopf
ˈaintɔpf
owoce morza
e Meeresfrüchte
ˈmeːrəsfrʏçtə
krewetki
e Krevetten
kreˈvεtn
garnele
e Granate
graˈnaːtə
langusta
e Languste
laŋˈgʊstə
homar
r Hummer
ˈhʊmɐ
ośmiornica
r Krake
ˈkraːkə
ostrygi
e Austern
ˈaustɐn
kalmary
e Calamares, e Tintenfischringe
kalaˈmaːrəsˌ ˈtɪntənfɪʃrɪŋə
ryba
r Fisch
fɪʃ
pstrąg
e Forelle
foˈrεlə
szczupak
r Hecht
hεçt
węgorz
r Aal
aːl
tuńczyk
r Thunfisch
ˈtuːnfɪʃ
łosoś
r Lachs
laks
dorsz
r Kabeljau
ˈkaːbljau
makrela
e Makrele
maˈkreːlə
sola
e Seezunge
ˈzeːtsʊŋə
flądra
e Flunder
ˈflʊndɐ
sardynki (w oleju)
e (Öl)Sardinen
(øːl)zarˈdiːnən
śledź
r Hering
ˈheːrɪŋ
ślimak
e Schnecke
ˈʃnεkə

Dania wegetariańskie

Fleischlose Gerichte
makarony
e Nudeln
ˈnuːdln
spaghetti
e Spaghetti
ʃpaˈgεti
sałatka makaronowa
r Nudelsalat
ˈnuːdlzalaːt
risotto
r Risotto
rɪˈzoto
duszone warzywa
gedünstetes Gemüse
gəˈdʏnstətəs gəˈmyːzə
warzywne danie jednogarnkowe
r Gemüseeintopf
gəˈmyːzə|aintɔpf
omlet
s Eieromelett
ˈaiɐɔmlεt
jajecznica
s Rührei
ˈryːɐ|ai
gotowana kolba kukurydzy
gekochter Mais
gəˈkɔxtɐ mais
szpinak
r Spinat
ʃpiˈnaːt
grzanka, tost
s Röstbrot
ˈrœstbroːt
jajko sadzone
s Spiegelei
ˈʃpiːgl|ai

Dodatki

Beilagen
ziemniaki
e Kartoffeln
karˈtɔfln
gotowane ziemniaki
e Salzkartoffeln
ˈzaltskartɔfln
pieczone ziemniaki
e Röstkartoffeln
ˈrœstkartɔfln
frytki
e Pommes frites
ˈpɔm frit
kuleczki ziemniaczane
e Kroketten
kroˈkεtn
ryż
r Reis
rais
ryż naturalny
r Naturreis
naˈtuːɐrais
sałatka ziemniaczana
r Kartoffelsalat
karˈtɔflzalaːt
purée ziemniaczane
s Kartoffelpüree
karˈtɔflpʏreː
makarony
e Pasta
ˈpasta
kluski
e Nudeln
ˈnuːdln
chleb
s Brot
broːt
bułka
s Brötchen
ˈbrøːtçən
knedel, pyza
r Knödel
ˈknøːdl
kapusta kiszona
s Sauerkraut
ˈzauɐkraut
surówka z białej kapusty
r Krautsalat
ˈkrautzalaːt
sałata głowiasta
r Kopfsalat
ˈkɔpfzalaːt
garnirunek, przybranie
e Garnierung
garˈniːrʊŋ
keczup
r Ketchup
ˈkεtʃap
musztarda
r Senf
zεnf
majonez
e Mayonnaise
majɔˈnεːzə
sos tatarski
e Sauce tartare
ˈzoːsə taːˈtaː
sos sojowy
e Sojasoße
ˈzoːjazoːsə
dressing, sos do sałatek
s Dressing
ˈdrεsɪŋ
przyprawa
s Würzmittel
ˈvʏrtsmɪtl
przyprawy (korzenne)
s Gewürz
gəˈvʏrts
kompot
s Kompott
kɔmˈpɔt
pikle
e Pickles
ˈpɪkls

Sposób przygotowania

Art der Zubereitung
angeröstet
sauté
bestreut
posypany
blutig
krwisty
eingelegt
kiszony
entbeint
bez kości
flambiert
flambirowany
frittiert
smażony na głębokim oleju
gebraten
pieczony
gebräunt
przyrumieniony
gedämpft
gotowany na parze
gedünstet
duszony (w sosie własnym)
gefüllt
nadziewany
gegrillt
grillowany
gekocht
gotowany
geräuchert
wędzony
gerieben
starty
geröstet
prażony
geschlagen
ubity
geschmolzen
roztopiony
geschmort
duszony
geschnitten
krojony
gesüßt
słodzony
getaucht, gedippt
maczany
getoastet
opiekany
gewürfelt
pokrojony w kostkę
gewürzt
doprawiony, przyprawiony
glasiert
lukrowany
gut durch
dobrze wysmażony/wypieczony
halbroh
słabo wysmażony
im Bierteig
w cieście piwnym
im Teig
w cieście
in der Pfanne gebraten
smażony
in Salzlake
w słonej zalewie
knusprig
chrupiący
mariniert
marynowany
medium
średnio wysmażony
mit Butter
z masłem
mit Geschmack
aromatyzowany
ohne Gräten
wypatroszony
paniert
panierowany
salzig
słony
scharf
pikantny
überbacken
zapieczony
vom Rost
z rusztu