Kuchnia narodowa

Kuchnia narodowa

Typische Nationalgerichte

Specjały kuchni niemieckiej

Deutsche Spezialitäten
Alsterwasser
orzeźwiający napój z jasnego piwa i lemoniady
Altbier
ciemne, gorzkie piwo górnej fermentacji
Apfelpfannkuchen
naleśnik z zapieczonymi kawałkami jabłek
Apfelschorle
bezalkoholowy szprycer z wody mineralnej i soku jabłkowego
Bauernfrühstück
proste danie ze smażonych ziemniaków z jajkiem sadzonym i boczkiem
Berliner Schnitzel
smażone krowie wymię podawane z ziemniakami, specjalność berlińska
Bienenstich
ciasto drożdżowe z kremowym nadzieniem, posypane płatkami migdałowymi i cukrem
Blutwurst
kaszanka podawana z pieczonymi ziemniakami
Bockwurst
tradycyjna niemiecka gotowana kiełbaska z mięsa wieprzowego
Champignon-Rahmsauce
sos pieczarkowo-śmietanowy, podawany najczęściej do mięsa wieprzowego
Currywurst
smażona wieprzowa kiełbasa z curry i keczupem, podawana z frytkami lub bułką
Dunkles Radler
orzeźwiający napój z ciemnego piwa i lemoniady
Eintopf
einntopf, danie jednogarnkowe w formie gęstej zupy
Erbseneintopf
gęsta grochówka podawana z parówką
Flammkuchen
słony placek z ciasta drożdżowego, serwowany w różnych regionalnych wariantach, najczęściej ze słoniną i cebulą
Gebratene Entenbrust
smażone piersi z kaczki, serwowane z różnymi sosami lub warzywami
Gefüllte Paprikaschote
faszerowana papryka podawana z sosem pomidorowym
Gemüseeintopf
gęsta zupa jarzynowa, serwowana jako danie główne
Gemüsepfanne
mieszanka duszonych warzyw, podawana często z kawałkami mięsa lub zapieczonym serem
Gemüseteller
talerz warzyw
Heiße Zitrone
gorący napój z wody i soku cytrynowego, słodzony miodem lub cukrem
Hirschgulasch
gulasz z mięsa jelenia, podawany z czerwoną kapustą i knedlami
Holländische Sauce
sos holenderski z ubitych żółtek i masła, podawany do ryb, owoców morza i warzyw
Jägermeister
likier ziołowo-korzenny o 35%-owej zawartości alkoholu
Jägerschnitzel
kotlet myśliwski z grzybami lub sosem pomidorowym
Käseplatte, Käseteller
deska serów
Käsespätzle
szpacle serowe - drobne kluseczki zapiekane z serem, skwarkami i kawałkami kiełbasy
Kasseler
solone, wędzone mięso wieprzowe, podawane z kapustą i ziemniakami, specjalność berlińska
Kräuterbutter
masło ziołowe podawane do smażonego lub grillowanego mięsa
Lachs
łosoś smażony, grillowany lub wędzony
Lammhaxe
udziec jagnięcy serwowany z fasolą, sosem pomidorowym lub serem owczym
Lammrücken
polędwica jagnięca podawana z rozmarynem, szpinakiem, serem owczym lub różnymi rodzajami sosów
Leberkäs(e)
pasztet z mielonego mięsa i wątróbki, podawany w plastrach - na ciepło w bułce jako przekąska lub z jajkiem sadzonym jako danie główne
Leberknödel
knedle z mielonej wątróbki, cebuli, boczku, jajek i odrobiny mąki, serwowane jako dodatek do zupy lub samodzielne danie
Linsensuppe, Linseneintopf
gęsta zupa z soczewicy
Malzbier
ciemne piwo słodowe o niskiej zawartości alkoholu
Maultaschen
pierogi z mięsem, serem lub warzywami, podawane jako dodatek do zup, szwabska specjalność
Milchkaffee
kawa z dużą ilością mleka
Radler
orzeźwiający napój z jasnego piwa i lemoniady
Rinderfilet
filet z polędwicy wołowej, podawany z pieczarkami lub różnymi sosami
Rinderroulade
rolada wołowa faszerowana boczkiem, ogórkami i cebulą, podawana z czerwoną kapustą i ziemniakami lub knedlami
Rostbratwurst
kiełbasa wieprzowa z rusztu, podawana z sałatką ziemniaczaną, ziemniakami lub kiszoną kapustą
Rote Grütze
deser z zagęszczonego soku z czerwonych owoców, podawany często z sosem waniliowym
Ruccola-Salat
sałatka z rukoli z dodatkiem pomidorów, szynki, parmezanu itp.
Rumpsteak
rumsztyk - polędwica wołowa z rożna, podawana z frytkami i sałatą
Salatteller
talerz sałat, przygotowywany w różnych odmianach - np. Gemischter (mieszany), Bunter (kolorowy), Frühlings- (wiosenny)
Sauerkraut
kapusta kiszona
Schinkenplatte
deska wędlin
Schnitzel Holstein
cielęcy kotlet z jajkiem sadzonym i anchois, specjalność Szlezwiku-Holsztyna
Schwarzwälder Kirschtorte
szwarcwaldzki tort wiśniowy
Schweinebraten
pieczeń wieprzowa z knedlami i czerwoną lub kiszoną kapustą
Schweinemedaillons
wieprzowe medaliony w sosie grzybowym, śmietanowym lub holenderskim
Schweinshaxe
golonka
Spargelsalat
sałatka szparagowa, podawana zwykle z szynką i chlebem
Spätzle
szpacle - drobne kluseczki z mąki i jajek, serwowane jako dodatek lub samodzielne danie
Spezi
napój z lemoniady i coli
Teigtaschen
rodzaj pierogów faszerowanych mięsem i/lub warzywami
Thüringer Klöße
knedle ziemniaczane podawane do dań mięsnych, specjalność Turyngii
Tomate-Mozzarella
sałatka z pomidorów i mozzarelli w zalewie z octu winnego
Weißbier
piwo pszeniczno-jęczmienne górnej fermentacji
Weißwurst
gotowana biała kiełbasa cielęca, podawana ze słodką musztardą, specjalność Monachium
Wildschweinbraten
pieczeń z dzika z knedlami i czerwoną kapustą
Zigeuner Schnitzel
kotlet wieprzowy lub cielęcy serwowany z sosem cygańskim

Specjały kuchni austriackiej

Österreichische Spezialitäten
Apfelstrudel
strudel z jabłkami
Café Latte, Cafe au lait
słaba kawa z dużą ilością mleka
Cappuccino Wiener Art
cappuccino z mlekiem, bitą śmietaną i kakao
Einspänner
kawa po wiedeńsku z bitą śmietaną
Fiaker
mocna, czarna kawa z rumem
Großer Brauner
duża, czarna kawa z odrobiną mleka
Häferlkaffee
kawa z większą ilością mleka
Kaiserschmarren
deser z ciasta naleśnikowego z rodzynkami
Kleiner Brauner
mała czarna kawa z odrobiną mleka
Linzer Torte
tort lincki - kruche ciasto przełożone konfiturą porzeczkową
Melange
popularna wiedeńska kawa ze spienionym mlekiem
Pharisäer
duża, mocna czarna kawa z rumem, cukrem i bitą śmietaną
Sachertorte
tort Sachera - tort czekoladowy z marmoladą morelową i polewą czekoladową
Verlängerter
słaba kawa z bitą śmietaną
Wiener Schnitzel
sznycel wiedeński - smażony kotlet cielęcy

Specjały kuchni szwajcarskiej

Schweizer Spezialitäten
Capuns
roladki z ciasta i mięsa zawinięte w liście botwiny i polane sosem serowym
Cordon bleu
smażony kotlet cielęcy lub wieprzowy faszerowany serem i szynką
Flädli
typowy dodatek do zupy - małe racuszki z ciasta naleśnikowego
Fondue
różne gatunki sera roztopione z białym winem, biesiadnicy maczają we wspólnym garnku kawałki pieczywa
Geschnetzeltes
ragout, najczęściej z mięsa cielęcego, w sosie śmietanowym, specjalność Zurychu
Meringues
beza podawana z bitą śmietaną, popularny deser szwajcarski
Raclette
ser roztapiany na małych patelenkach, podawany z różnymi dodatkami
Rösti
opiekany placek ziemniaczany, podawany z różnymi dodatkami
Schümli
kawa ze spienionym mlekiem
Zwiebelkuchen
słony placek cebulowy